Ukrainska domare kommer till SFBC

De ukrainska IFF-domarna Artem Zolotar, Volodar Ilyk, Igor Ivanchenko och Danil Abeliashev kommer att döma Skellefteå Floorball Cup.

– Vi är väldigt tacksamma över att Skellefteå Floorball Cup ger oss den här möjligheten att få komma utomlands och ägna oss åt något roligt som ett avbrott i den hemska vardagen som vi upplever hemma, säger Artem Zolotar.

 

Kvartetten har dömt åt Internationella Innebandyförbundet sedan 2017 och har i genomsnitt över 40 internationella mästarskapsmatcher vardera. Senaste VM-uppdraget var damernas U19-VM i Polen i höstas.

– Vi har hört att det blir bra nivå på matcherna i senior- och ungdomsklasserna och det ska bli spännande att vara med första gången en ny turnering spelas, säger Artem Zolotar och fortsätter:

– Att vi får en kontakt med omvärlden som den här sänder ytterligare en stark signal att ni och resten av världen står med oss i Ukraina och ber för vårt bästa.

Jonas Fahlman, general manager, Skellefteå Floorball Cup, säger:

– Jag lärde känna ukrainarna under Umeå Floorball Festival i höstas när jag själv hade förmånen att få döma några av matcherna med dessa skickliga domare. Utanför planen satt vi och pratade om det fruktansvärda liv som de och alla ukrainare tvingas genomlida på grund av Rysslands krig. Jag blev oerhört starkt berörd av deras skakande berättelser och livebilder av sönderbombade bostadskvarter hemmavid som de visade upp i sina mobiltelefoner. Det är sådana här gånger som man kan känna att innebandyn på ett sätt inte betyder någonting men samtidigt allting.

Tack vare att Skellefteå Floorball Cup är en internationellt sanktionerad turnering får ukrainarna tillstånd att lämna sitt land under kriget under dagarna när SFBC pågår 28/4–1/5.

– Det känns fint att vi gör en humanitär insats som skänker lite ljus över tillvaron och blir ett tillfälle att samlas kring något positivt mitt i allt elände. Jag är glad över att vi kan välkomna Artem, Volodar, Igor och Danil att döma Skellefteå Floorball Cup och de extra kostnader som det medför för oss som cuparrangör hoppas jag att vi kan omhänderta med hjälp av sponsorer. I samband med Skellefteå Floorball Cup kommer det också att säljas ukrainska armband och liknande i vår informationsdesk och där intäkterna oavkortat går till barn och ungdomar i Ukraina som spelar innebandy, säger Jonas Fahlman.